نکات بهداشتی در رابطه با گوشت مرغ
نوشته شده توسط : پلیکا

مرغداری رنجبر

• مرغ منجمد باید در کیسه های پلاستیکی سالم، بدون عیب و پارگی و دارای نشانه گذاری مربوطه (از جمله تاریخ تولید و انقضاء مجوز سازمان دامپزشکی، شرایط نگهداری و … به صورت خوانا و به زبان فارسی) عرضه شود. • گوشت های خام نه تنها دارای آلودگی اولیه می باشند بلکه به طریق زیر نیز آلوده می گردند: کشتار غیر بهداشتی، شستشوی لاشه های ذبح شده با آب آلوده، قرار دادن گوشت در خارج از یخچال. خوبی خرید کردن از فروشگاه های اسم و رسم دار این است که می توانید تاریخ تولید و انقضا را هم روی بسته بندی ببینید و بعد از این که مطمئن شدید گوشت سالم است آن را بخرید. • اگر بخواهید از گوشت مرغ یخ زده استفاده نمایید بهتر است ابتدا آن را در طبقات پایین یخچال قرار دهید تا به آرامی از حالت انجماد خارج گشته و سپس آن را طبخ کنید.

• در صورتی که برای تهیه غذا لازم باشد از گوشت مرغ به صورت تکه های درشت استفاده گردد بایستی به قدر کافی حرارت داده شود تا قسمت های داخلی آن نیز به خوبی بپزد. • برای نگهداری مرغ برای مدت طولانی لازم است آن را حتما در محل یخ بستن و انجماد یخچال قرار داد تا از تکثیر میکروبهای احتمالی موجود در آن جلوگیری به عمل آید. • مرغ منجمد باید عاری از آثار سوختگی ناشی از انجماد (لکه هایی با رنگ سفید گچی تا خاکستری) و یا قارچ زدگی (لکه های رنگی ناشی از رشد قارچ) باشد. • ورم و سرخی پوست • لکه های آبی و سیاه در تاج • پس دادن رنگ کیسه صفرا • لکه های حنائی رنگ در ناجیه شکمی • لخته های خون در قلب و رگ ها.

ران مرغ معمولا کمی به صورتی نزدیک می شود اما گوشت سینه مرغ باید کاملا سفت و برجسته از زیر پوست معلوم شده و رنگ آن سفید روشن باشد. گوشت مرغ در اثر نگهداری در شرایط نامناسب به تدریج خاکستری و گاهی سبز رنگ می شود که بایستی در این مواقع از مصرف آن خودداری نمود. اگر گوشت مرغ بسته بندی شده را از فروشگاه های معتبر و زنجیره ای بخرید، می توانید مطمئن باشید که گوشت سالمی خریداری کرده اید. گوشت مرغ باید عاری از هر گونه ضربه، رنگ و بوی غیرطبیعی باشد و در موقع خرید به تاریخ تولید و انقضای آن توجه نمایید. • چون این مواد غذایی خام معمولا دارای آلودگی می باشند از این رو نباید آنها را در مجاورت غذاهای پخته قرار داد.

 

نکاتی جالب در مورد فواید گوشت مرغ

در زیر مواردی به عنوان پیشنهاد آورده شده است که بهتر است در صورت تمایل به آن عمل کنید: ازآنجایی که گوشت مرغ نسبت به گوشت های دیگر در همه جا به فراوانی یافت می شود اگر موارد بهداشتی آن را رعایت نکنید به بیماری های خطرناکی مبتلا می شوید پس بعد از تماس با گوشت مرغ خام، دست های خود را با آب و صابون بشویید. در حال حاضر اکثر مرغ هایی که به بازار عرضه می شود هورمون های خطرناکی را در خود دارند، سعی کنید از مرغ هایی استفاده کنید که هورمون کمتری را با خود دارند مثل مرغ های خانگی. مرغ خام را به صورت فریزر شده می توان تا دو سال در یخچال نگهداری کرد و از آنجایی که گوشت مرغ ۲ یا ۳ حلقه چربی اشباع نشده دارد در مقایسه با گوشت قرمز بسیار مفیدتر است.

فسفر، علاوه بر اینکه به عملکرد پروتیئن ها برای ترمیم سلول ها و بافت ها کمک زیادی می کند، در ساختمان دندان ها و استخوان ها نیز نقش مفیدی را ایفا می کند. براساس مطالعات انجام شده در سال ۲۰۰۴، غذاهایی مثل گوشت مرغ که سرشار از نیاسین می باشد می تواند از بیماری های مغزی از قبیل آلزایمر جلوگیری کنند. سلنیوم موجود در مرغ می تواند به تحریکDNA کمک کند که تحریک آن، در احیای سلول های آسیب دیده و همچنین زدودن و رفع سلول های غیرعادی در بدن نقش دارد. این ماده حیاتی در تقویت پوست، دستگاه گوارشی و سیستم عصبی موثر است و با اثری که در تبدیل غذا به انرژی دارد از بیماری آلزایمر جلوگیری می کند.

سطح بالایی از ویتامینB۳ که به آن نیاسین نیز می گویند در گوشت مرغ موجود است که از بیماری هایی که ناشی از بالا رفتن سن است، جلوگیری می کند. قبل از مصرف برای ترد شدن و خوش طعم شدن آن را درماست یا آبلیمو بخوابانید و در دمایی که سردتر از دمای اتاق است نگهداری کنید. گوشت مرغ یکی از کم خطرترین گوشت ها به شمار می آید زیرا، در بین افراد به ندرت دیده شده که کسی به این گوشت آلرژی داشته باشد. پوست مرغ، چربی هایی در خود ذخیره دارد که برای بدن مضر است قبل از پختن آن مطمئن شوید که پوست آن را کاملا جدا کرده اید. پروتئین علاوه بر اینکه از پوکی استخوان جلوگیری می کند در تقویت پوست و مو همچنین ترمیم بافت های ماهیچه ای موثر است.

 

نکات بهداشتی و تغذیه ای درباره مصرف گوشت مرغ

البته فروشگاه‌هایی که دامپزشک مقیم دارند، می‌توانند به‌صورت مجاز، کار تکه‌کردن و عرضه تکه‌های مرغ را انجام دهند و حضور دامپزشک و مسئول فنی، فقط در برخی فروشگاه‌های بزرگ عرضه گوشت میسر است و با اینکه تکه‌کردن مرغ‌ها (بدون نظارت دامپزشک و مسوول فنی) ممنوع است، این کار در برخی مغازه‌ها و دور از نظارت سازمان دامپزشکی هم انجام می‌شود بنابراین، به خریداران عزیز توصیه می‌شود برای حفظ سلامت خود و اعضای خانواده‌شان از خرید مرغ‌های کامل یا قطعه‌شده باز و بدون نشان‌ استاندارد و مجوزهای بهداشتی خودداری کنند. اگر سری به بازار گوشت و مرغ بزنید،‌ حتما با انواع مختلفی از مرغ‌های باز و بسته‌بندی مواجه می‌شوید اما کدام‌یک از این مرغ‌ها برای مصرف خانواده شما مناسب‌تر است؟ کدام قسمت مرغ دارای ارزش تغذیه‌ای بالاتر یا کالری کمتری است؟ آیا درست است که نباید در مصرف بال مرغ افراط کنیم؟ آیا به این مرغ‌ها، هورمون رشد تزریق می‌کنند؟ در «صنایع غذایی» این هفته، دکتر آراسب دباغ‌مقدم، دامپزشک و متخصص بهداشت مواد غذایی به تمام این سوال‌ها پاسخ داده‌اند.

نمی‌توان گفت یک قسمت از گوشت مرغ، بهتر و یک قسمت آن بدتر است اما از نظر تغذیه‌ای، گوشت سینه‌مرغ حاوی پروتئین بیشتر و چربی کمتری است بنابراین مصرف آن برای افرادی که می‌خواهند کالری کمتری در طول روز دریافت کنند، کسانی که چربی خون بالایی دارند و ورزشکاران، مناسب‌تر است. زمانی که کارگران در شب جمع‌آوری مرغ‌ها برای ارسال آنها به کشتارگاه، وارد سالن می‌شوند، مرغ‌ها شروع به دویدن می‌کنند و در حین این کار، گاهی زیر دست و پای کارگران می‌مانند و عضوی از آنها دچار کبودی می‌شود. معمولا به مصرف‌کنندگان ماهی‌های ساردین و انواع دیگر ماهی‌های ریز مانند کیلکا هم توصیه می‌کنیم که ماهی را خوب بپزند و با ستون مهره‌هایشان که منبع بسیار خوبی برای دریافت کلسیم است، بخورند.

اگر مرغ‌های باز و بدون بسته‌بندی در فروشگاهی مشاهده کردید، باید بدانید آن فروشگاه، کار خلاف قانون انجام می‌دهد و سازمان دامپزشکی در صورت اطلاع از این موضوع، با آن برخورد قانونی خواهدکرد. 2 دلیل مختلف برای ایجاد این کبودی‌ها وجود دارد؛ دلیل اول که رایج‌تر است، این است که هنگام جمع‌آوری مرغ‌ها در مرغداری‌ها، تمام چراغ‌ها را خاموش و فقط نور قرمزی را روشن می‌گذارند. ضمن اینکه بخش‌های غضروفی مرغ مانند غضروف‌های موجود در ران، حاوی ترکیب‌های پروتئینی هستند و خوردن آنها به‌شرطی که خوب پخته و نرم شده باشند، می‌تواند بسیار مفید باشد. گاهی هم به‌دلیل بالا بودن سرعت خط کشتار در برخی کشتارگاه‌ها، قسمت‌هایی از بدن تعدادی از مرغ‌ها در دستگاه‌ چیلر یا خنک‌کننده گیر می‌کند و کبود می‌شود.

 

نکات مهم در بهداشت مواد غذایی

جهت جلوگیری از این واکنش سطح ظروف مسی را قلع اندود می‌کنند و برای پخش یکنواخت و راحت قلع درصدی نیز سرب به آن اضافه می‌کنند این ظروف در برابر حرارت و اسید کاملاً ناپایدار است و در صورت حرارت بالا یا در اثر مواد غذایی اسیدی، رنگ سفید ظرف مسی از بین رفته و مجدداً نگ قرمز مسی آشکار می‌شود بدیهی است در این موارد پوشش قلع به همراه سرب آن وارد ماده غذایی شده است. شیوع برخی از آلودگیها ممکن است در مقیاس بسیار وسیع صورت گرفته باشد مثلاً استفاده نادرست از افزودنی‌های مواد غذایی به عنوان نمونه در یک مورد استفاده از رنگ‌های غیرمجاز در روغن نباتی در اسپانیا، باعث مرگ بیش از 500 نفر و معلولیت بیش از 20000 نفر شد.

-     توصیه می‌شود تخته آماده‌سازی گوشت از سبزی‌ها جدا باشد و به جای تخته‌های چوبی از پلاستیک فشرده (بنام زالامید) استفاده شود و در صورت استفاده از تخته‌های چوبی باید بدقت آن‌ها را شست و سطوح آن‌ها را با لایه نازک نمک پوشاند. -     مدت زمان نگهداری گوشت در دمای 18- درجه سانتی‌گراد یک تا دوسال می‌باشد اما مدت نگهداری ماهی 6 ماه است برای استفاده از گوشت و مرغ منجمد باید 24 ساعت قبل از صرف، از فریزر به داخل یخچال منتقل شود تا خونابه کمتری از آن خارج گردد. 1-    حداکثر زمان نگهداری شیر پاستوریزه 48 ساعت در یخچال با دمای 4 درجه سانتی‌گراد می‌باشد، اما برای شیر استریلیزه حداکثر زمان نگهداری 6 ماه می‌باشد، بعد از باز شدن پاکت شیر بایستی سریعاً به مصرف برسد و در یخچال نگهداری گردد.

بدین صورت که ابتدا آب را بمقدار کم تا حدود 60 درجه سانتی‌گراد گرم کرده سپس سبزی‌ها را داخل آن ریخت و درب آن را بست، با اینکار آنزیمی که باعث از بین رفتن ویتامین‌ها می‌شود خود در اثر حرارت بی‌اثر می‌گردد.  چوب بعلت ضریب انتقال حرارت پایین در مواد غذایی که با حرارت سروکار دارند خیلی مورد استفاده قرار می‌گیرد ولی به دلیل بافت متخلخل چوب و عدم امکان شستشو و ضدعفونی کامل باید با احتیاط استفاده شود. جهت این کار پودر پرکلرین را به میزان 5 گرم (حدوداً یک قاشق مرباخوری) در 20 لیتر آب حل کرده و ظروف را پس از شستشوی اولیه به مدت 20 دقیقه درداخل این محلول قرار دهید و سپس با آب سالم کاملاً شستشو دهید.

 

پیشگیری از کروناویروس در مجموعه دانشگاه علوم پزشکی شیراز

«زهرا مترجمی» اظهار کرد: برای بالابردن سیستم ایمنی سالمندان، استفاده از منابع غذایی حاوی پروتئین، مصرف روزانه مکمل کلسیم دی و مصرف ماهانه مکمل ویتامین دی سه مطابق با دستورالعمل های وزارت بهداشت ضروری است و علاوه برآنها ویتامین ب12 و ب 6 که در غذاهایی چون گوشت قرمز، ماهی، شیر، تخم مرغ، حبوبات و غلات کامل وجود دارد، موجب تقویت ایمنی سالمندان و پیشگیری از ابتلاء به کووید19 می شود، همچنین با رعایت موازین بهداشتی هنگام نگهداری مواد اولیه در یخچال و فریزر، طبخ و توزیع مناسب غذا موجبات حفظ سلامت مددجویان و جلوگیری از بروز بیماری های گوارشی در آنها مهیا می شود.

رییس شبکه بهداشت و درمان کوار نیز با تقدیر از تعامل امام جمعه شهرستان با مجموعه سلامت، گزارشی از اقدامات انجام شده در خصوص پیشگیری و مقابله با ویروس کرونا در کوار ارایه داد و افزود: مردم در دو ماه گذشته همکاری و همدلی خوبی با مسوولان بهداشتی و درمانی شهرستان داشته اند که توانستم شیوع بیماری را مدیریت کنیم، اما در چند هفته گذشته حساسیت مردم نسبت به بیماری کووید19 کاهش پیدا کرده و آمار مبتلایان به این بیماری روند افزایشی داشته است و اگر مردم مشارکت لازم را با مجموعه سلامت نداشته باشند، موفق به کنترل این بیماری نخواهیم شد. به گزارش روابط عمومی مرکز بهداشت شهدای والفجر، دکتر «نزهت کاظمی» کارشناس مسوول واحد سلامت خانواده و جمعیت این مرکز گفت: در شرایطی که ویروس کرونا تهدیدی جدی برای سلامت جامعه جهانی محسوب می شود، ارتقای سطح سلامت سالمندان و رعایت نکات بهداشتی در برخورد با این قشر از جامعه و آگاه سازی آنها ضروری است، ورزش سبک، مستمر و مداوم، تغذیه مناسب و تعاملات اجتماعی با رعایت بهداشت فردی از جمله مهمترین عوامل کمک به سلامت سالمندان است.

کارشناس بهداشت خانواده و سالمندان مرکز بهداشت والفجر با بیان اینکه ارزیابی و آموزش کارکنان یکی از مراکز جامع توانبخشی سالمندان شیراز در مورد شناخت بیماری کرونا ویروس، چگونگی غربالگری سالمندان براساس دستورالعمل ارسالی، فرآیند انجام عملیات پیشگیری و بررسی تجهیزات و امکانات موجود انجام شده است، افزود: آموزش های بهداشتی باید هم برای سالمندان و هم برای افرادی که با سالمندان به هر نوعی در ارتباط هستند، ارائه شود. به گزارش روابط عمومی شبکه بهداشت و درمان فراشبند، کارشناس بهداشت محیط شبکه با اشاره به اینکه واحدهای عرضه گوشت و مرغ با توجه به نوع خدمتی که به عموم جامعه ارایه می کنند، جزء مراکز حساس محسوب می شوند، گفت: به همین دلیل حفظ زنجیره سرد محل نگهداری لاشه گوشت در کنترل میزان آلودگی آن از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا با گذشت 24 ساعت، باعث ایجاد محیط اسیدی و جلوگیری از رشد میکرو ارگانیسم می شود.

 

منبع





:: بازدید از این مطلب : 177
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : سه شنبه 5 بهمن 1400 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: